Polyvagaal theorie

Polyvagaal theorie

De polyvagaal theorie. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wat is dit precies? In het kort gezegd gaat de polyvagaal theorie (PVT) over de neurobiologie van gevoelens van veiligheid.

Het werkt als volgt: Wanneer je zenuwstelsel veiligheid ervaart dan kun je optimaal functioneren. Dreigt er gevaar? Dan kom je al snel in de vecht/vlucht modus. Wanneer er zoveel gevaar is dat je niet meer kunt vechten/vluchten, dan ben je in immobilisatie – oftewel bevriezing.

 

Een simpel voorbeeld: je rijdt in de auto en opeens staat er een hert op de weg. Het hert kijkt recht in de koplampen van je auto, maar beweegt niet. Na enige tijd neemt het sympathische gedeelte het over en kan het hert vluchten. Doordat de zenuwen elkaar afwisselen bleef het hert– gelukkig – niet in een – de bevriezing – staat. En hetzelfde geldt voor jou.

Wanneer iemand erg getraumatiseerd is kan diegene ook in de immobilisatie terecht komen, terwijl er in het hier en nu niks aan de hand is. Doordat je hersenen geen verschil kunnen maken van gevaar in herinneringen of daadwerkelijk gevaar, kun je hier weer in terecht komen. Stress heeft altijd voorrang, voor alles!

Gelukkig zijn er dankzij de polyvagaal theorie van Stephen Porges mooie oefeningen ontwikkeld waardoor je meer in je ventraal vagale staat (veiligheid) komt en ook makkelijker kunt switchen naar andere staten. Je wordt flexibel. Vanuit een staat van veiligheid kun je gebeurtenissen verwerken, informatie opslaan en anders naar situaties kijken. Daarom is het juist zo belangrijk om te herkennen in welke staat jij je bevindt en eerst een goede basis te leggen voordat je daadwerkelijk aan jouw problemen gaat werken.

Deze verschillende staten hebben ook veel invloed op je hele lichaam. Denk hierbij aan je spijsvertering, ademhaling, bloeddruk, hartritme, signalen van veiligheid/onveiligheid en nog zoveel meer.

 

“Wanneer je begrijpt waar je in zit, begrijp je ook waarom je zo reageert in bepaalde situaties. Daarom is dit zo’n mooie toevoeging op het helen van jezelf.”

 

Heb je hier vragen over, stel ze gerust!